Sort peber

Vi vil gerne hen, hvor peberet gror …

Fra Østens madkammer har vi fået en stribe af krydderier og urter, der viser sig at have en overordentlig stor betydning for folkesundheden. I Asien spiser man krydderier i skefulde, ikke som en knivspids af det ene eller det andet. Og det giver rigtig god mening, når man ser på de enkelte krydderier og opdager, at de faktisk meget mere sammen end hver for sig supplerer hinanden. Måske er det netop derfor, at man ikke så de samme typer af inflammationer og kroniske sygdomme i Asien, som man ser her i Vesten. Læg mærke til, at vi er nødt til at tale i datid, for store dele af den mere velstående befolkning i Asien har desværre taget Vestens livsstil til sig med både at spise for meget og alt det forkerte. 

Tilbage til Europa: Når vi adopterer nogle af krydderierne, men kun i meget små mængder, fordi vores madkultur er så anderledes, er det også et spørgsmål om, hvorvidt vi overhovedet får gavn af en knivspids her og der. Er vi nødt til at gå all-in og spise asiatisk for at opnå de gavnlige effekter til gavn for alle celler og ikke kun nogle enkelte? Eller er der noget, vi kan gøre med moderne videnskab, hvor vi kan hoppe over, hvor gærdet er lavest, eller hvor vi ikke skal vende vrangen ud på hele vores madkultur? 

Ja, siger forskningen, vi kan rent faktisk gøre noget:
  1. Vi kan sørge for, at de droger og krydderier, vi spiser, har maksimalt indhold af de aktive indholdsstoffer, dog uden at forvandle dem til medicin, hvor man kun ekstraherer et enkelt aktivt indholdsstof. Historien viser, at det meget ofte skaber bivirkninger og ophører også med at have så meget med naturen at gøre. Bevar så vidt muligt alle plantestofferne, da vi ved, de arbejder sammen. Vi ved også, at vi ikke kender dem alle. For eksempel ved vi, at vi for år tilbage troede, at der findes et enkelt curcumin i gurkemeje, men i dag er der indtil videre lokaliseret 22 af slagsen. Det er i øvrigt curcuminerne, der skaber den orange farve, men det var lige et sidehop væk fra peberkornene. Dog ikke mere hop, end at vi kommer tilbage til rødderne igen.

  2. Vi kan også sørge for at skabe så stor en biotilgængelighed som muligt ved at kigge på, hvad der får forskellige aktive stoffer til lettere at trænge ind over tarmvæggen, dernæst ind over cellevæggen og også gerne til så aflukkede steder som for eksempel vores hjerne. Og nu vil du forstå, hvorfor jeg hoppede direkte til gurkemejen og væk fra, hvor peberet gror: For hjernen er heldigvis udstyret med en blod-hjerne-barriere, der afviser de fleste stoffer som værende farlige. Dermed har kroppen indbygget sin egen beskyttelse. Men der er jo næringsstoffer, vi gerne vil have tilført, for eksempel fedtsyrer og sukker, som hjernen er helt afhængig af, og nyere forskning antyder blandt andet, at ved at kombinere gurkemeje med den sorte peber vil hjernen gerne modtage de aktive stoffer, og det er en vigtig kendsgerning, for det ser ud til, at den orange gurkemejerod især kan have en betydning for udvikling af demens og Alzheimer.

  3. Viden om, at peber rent faktisk øger biotilgængeligheden på en lang række krydderier og urter, er stadig ganske ny, men forskningen er spændende, og vi ser da også flere og flere producenter tilsætte peber, så vi øger chancen for, at vi får den rette hjælp fra vores køkken og vores kosttilskud. Og når vi nu er landet i køkkenet igen: Du skal spise krydderier og urter hver eneste dag og gerne i store skefulde for at opnå en terapeutisk effekt. At behandlere gerne vil opnå en terapeutisk effekt, er en selvfølgelighed, når vi arbejder med mennesker, der for eksempel har kroniske problemstillinger, lige fra problemer med blodsukker, kolesterol, forhøjet blodtryk, andre hjerte-kredsløbs-problemer til overvægt og sågar, som nævnt tidligere, forskellige sygdomme, der har med nervesystemet at gøre.

  4. Kort sagt kan peber sagtens være den fødevare, der skal anvendes i samtlige kosttilskud for at øge biotilgængeligheden. Og jo mere udfordret man er med forskellige typer af sygdomme og kroniske inflammationer, som ofte ligger til grund for mange sygdomme, jo mere vigtigt er det, at vi sikrer os, at det hverken er fordøjelsen eller problemer på celleplan, der er afgørende for, om vi kan forebygge, skabe lindring, opbremsning af et problem eller endog en situation, hvor vi helt kan stoppe symptomer og sygdom.

Sort peber bruges i mange sammenhænge
Alle kender vist sort peber, og vælger du friskkværnet peber, som kan antage mange farver, lige fra hvid til rød, grøn og den meste kendte, sort, får du nogle smagsnuancer, som dine smagsløg vil være rigtig glad for. 

Det viser sig gennem forskning, at især den sorte peber indeholder et højt indhold af piperin, der ikke kun anvendes i madlavningen, men også til en række andre formål som for eksempel i lægemidler, blandt andet konserveringsmiddel og i parfumer. 

Peber

Piper-nigrum

Sort pebers botaniske navn er Piper nigrum. Efternavnet nigrum fortæller, at der er tale om den sorte peber.

Peber (Piper nigrum) er en stedsegrøn, klatrende busk, der stammer fra Indien. Peberkornene er plantens frugt. Det er en og samme plante, der producerer både sorte, hvide og grønne peberkorn.

Piperin fra sort peber hjælper blandt andet vores fordøjelse

Piperin i kosten stimulerer fordøjelsesenzymer i bugspytkirtlen, øger fordøjelseskapaciteten og reducerer madens transittid i tarmen, hvilket på dansk betyder, at maden ikke står for længe i tarmene og skaber irritation og eventuelt tarmluft. 

Man ved også, at piperin er en vigtig antioxidant og derigennem kan beskytte mod frie radikaler, som kroppen konstant danner eller får tilført gennem belastende faktorer. 

Du kan læse mere om antixoidanter, når artiklen udkommer.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret, når nye artikler udkommer.

Lidt ammestuesnak?
For mange år siden, måske var det tilbage i 1980’erne, var der kvinder og mænd, der gik på peberkornskur. De blev nok af omgivelserne betragtet som mennesker, der faldt for enhver ammestuehistorie, men det viste sig, at der måske var noget om snakken.

For i dag ved vi, at sort peber- eller piperinbehandling, altså behandling med det aktive stof, kan hjælpe med at undgå, at fedtsyrer i kroppen oxiderer, og det har stor betydning for at undgå inflammationer på blandt andet karvæggene i kredsløbet. 

Piperin er 100 procent nødvendig for at optage de aktive stoffer fra blandt andet gurkemeje

Det er ikke kun ét, men mange studier, der har vist, at hvis man vil have det fulde udbytte af gurkemejerodens virkning, skal der tilsættes piperin. Punktum, har vi lyst til at skrive, for det er meget overbevisende studier, der er lavet, faktisk viser et af studierne en øgning på 2000 procent (ikke 200 procent, men 2000 procent!) af biotilgængeligheden for de aktive stoffer i gurkemeje. Samtidig er der studier, som viser, at den gurkemeje, vi tilsætter i vores smoothies, næsten ikke kan spores i blodet, måske fordi vi bruger en rod med få aktive stoffer i, måske fordi vi ikke spiser nok af den i denne tørrede form, måske fordi den ikke bliver opvarmet, og måske fordi vi ikke tilsætter peber. Det står hen i det uvisse. 

Muligheden for, at peber også hjælper på optageligheden af alle mulige andre næringsstoffer og plantestoffer, er vel mere sandsynligt end usandsynlig? Det må fremtiden vise og indtil da: Brug godt med peber på din mad. 

Alle aldre har brug for en høj biotilgængelighed, men 40+ har det mere end andre
I dag er piperin og peber mest kendt for at kunne forbedre biotilgængeligheden af en lang række droger og krydderier, og når det er tilfældet, vil peber meget vel også hjælpe os med alle andre fødevarer, så vi kan udnytte vores mad optimalt.

Det er vigtigt i alle aldre, men især ser det ud til, at vi med alderen kan få problemer med at optage næringsstoffer lige så godt, som da vi var unge, og det giver mening at lade den gode, friskkværnede peber blive en vigtig ingrediens i alle vores madretter, og kombinerer du ovenikøbet med den asiatiske livsstil, er der håb forude for alle vesterlændinge.  

Konklusion

Sort peber hjælper med at optage de aktive stoffer i andre droger, eller i hvert fald i gurkemeje, og derfor har de fleste gurkemejeproducenter tilsat piperin fra sort peber i deres kosttilskud. 

Det gælder også i ReBalance fra Sandvig Pharma, hvor gurkemejen går hånd i hånd med en stribe af andre veldokumenterede urter og mineraler, der sammen kan støtte op om at modvirke metabolisk syndrom, insulinresistens og følgerne af disse ubalancer, som kan være alt fra hormonelle problemer som PCOS til diabetes 2. 

Sort peber og dets aktive indholdsstof piperin vurderes at være sikkert at indtage. Bon appetit.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati.

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

LÆS MERE HER:

Hvad er forskellen på hvid og sort peber?

Sort peber er umodne bær, som tørres og bliver mørke og rynkede. Sort peber er et af de krydderier, som forhandles mest i hele verden. Fås som hele peberkorn, groft peber og stødt (pulveriseret) peber. Hvid peber er de modne, afskallede bær, som er tørret. (Kilde: Arla.dk)

Inden peber bliver helt sort …

Peberkorn findes i mange farver, sort, hvid, rød og grøn, men stammer fra den samme plante. Det er kun modenheden af kornene, der afgør peberets farve. Først er kornene grønne, så bliver de røde og til sidst sorte. (kilde: madensverden.dk)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *