Salix alba
Salix betyder pil, alba betyder hvid, så vi har med hvidpil at gøre, og lige netop pilearter findes der et utal af. Du kan se de fleste i linket herunder.
Pilebark har siden antikken været anvendt som en vigtig smertestillende medspiller, når akutte eller kroniske smerter har været en plage. Især har den bevist sin værdi ved kroniske smerter, hvor der ellers har været brug for de meget omdiskuterede NSAID-produkter, som kan genere mavesækken ved lang tids brug, eller den salicylsyreholdige smertestillende medicin, som også kan genere fordøjelsen. Salicylsyrens smertestillende egenskaber opdagede man netop gennem de erfaringer, der i århundreder har været på pilebark stort set over hele verden. Som medicin har man kopieret lige netop acetylsalicylsyrens kemiske struktur, og noget tyder på, at det måske er en fejl: Man burde i stedet have taget alle de aktive stoffer med, da de ser ud til at supplere hinanden og ovenikøbet uden at skabe bivirkninger.
Som nævnt ovenfor har pilebarkens aktive stof, salicin, været grundlaget for nogle af de mest brugte smertestillende midler, for eksempel kodymagnyl og magnyl. Du kan se et samlet overblik i et link længere nede i artiklen.
Salicin er i pilebarken et aktivt stof, der efter omdannelse i mavesæk, og især i leveren, bliver til acetylsalicylsyre, og ved at omdannelsen først sker i leveren modsat syntetisk medicin, undgår man blødninger i mavesæk og tyndtarme, og at kroniske smertepatienter skal tage forebyggende mavesårsmedicin.
Pilebark har en helt særlig fordel frem for eksempelvis aspirin og kodymagnyl. Hvidpilen og andre pile i slægten har et naturligt indhold af salicin, hvor det aktive stof let optages i fordøjelsen og omdannes til salicyl, hvorefter det i leveren bliver omdannet til salicylsyre og derfor ikke skaber bivirkninger i mavesækkens slimhinde, som vi ser med de lægemidler, der allerede er omdannet til salicylsyre.
Det er en bivirkning, der bør tages alvorligt for kroniske smertepatienter, da man risikerer udvikling af blødninger i mavesækken.
Fire studier indikerer en god effekt mod lændesmerter
I 2009 tog et par forskere fat i at gennemgå diverse studier på blandt andet lændesmerter. Fire af studierne, som alle var på pilebarkekstrakt, indikerede, at der efter seks uger med 240 mg salicin (et af de aktive stoffer i pilebarken) var støtte at hente fra pilebarken. Til gengæld så man ikke i disse studier en særlig god effekt på slid- og leddegigt. Det kunne et andet studie af nyere tid heldigvis afkræfte.
436 patienter er et dejligt højt tal i et studie
436 patienter med gigsmerter med enten slidgigt (56,2 procent) eller med rygsmerter (59,9 procent) deltog i et forsøg, og undervejs i studiet, men også målt tre uger efter forsøgets ophør, var der en signifikant forbedring over hele linjen. Undervejs vurderede patienterne selv en reduktion af smerterne, som blev reduceret med mellem 33 og 44 procent.
Man så også, at alle tolererede produktet godt, og at det sagtens kunne, om nødvendigt, kombineres med andre smertestillende præparater.
Studiet er af væsentlig betydning, fordi det store antal mennesker, der har deltaget, skaber en meget højere sandsynlighed for et korrekt resultat, end hvis der blot har været studier med få deltagere.
Andre typer af smerter
Forskning på hoftehinde- og knæbetændelse viser, at Salix-arter, hvis man ellers har styr på indholdet af blandt andet salicin, kan have en rigtig god virkning for personer med inflammation i de hinder, der sidder på ydersiden af vores hofter og på inflammationerne i knæene samt personer med lændesmerter. Her så man, at pilebarkekstraktet havde en lige så god effekt som medicinske præparater med acetylsalicylsyre, for eksempel aspirin og kodymagnyl, men uden bivirkninger.
Det er muligvis ikke kun salicin i pilebark, der virker smertestillende
Biokemikere har med forskellig moderne teknologi opdaget, at andre aktive stoffer sikkert er involveret i smertelindring med pilebarkekstrakt, hvilket understreger, at man så vidt som muligt skal lave fuldspektrum-ekstrakter, så det er en alkoholekstraktion af hele barken og ikke kun et udtræk af salicin. Man ved fra utallige planter, at deres indholdsstoffer arbejder sammen i det, man på fagsprog kalder synergi, og at de også understøtter hinanden, så mange naturlige midler er bivirkningsfrie, hvis man bruger dem korrekt. I gamle dage har det sikkert været lettere at få romere og andre europæere til at tygge bark sådan lidt fra morgen til aften. Det slipper vi moderne mennesker for, til gengæld kan vi desværre også se, at det måske tager længere tid at blive smertefri end med de syntetisk fremstillede lægemidler, som ofte virker hurtigt, men til gengæld, hvad salicylsyre angår, også kan være en trussel mod mavesækkens sundhed over lang tids brug.
Tal i øvrigt med din smertelæge om nedtrapning af smertedæmpende medicin. I takt med at du bruger din krop, bruger naturens skatkammer til lindring og støtte, og du spiser inflammationshæmmende fødevarer, vil dit forbrug af almindelig medicin måske kunne nedsættes til et minimum.
Der er i øvrigt intet i vejen for at bruge alle de muligheder, vi har nævnt her i artiklen, samtidig med at du trapper ned.
Du finder en god portion salicin i Sandvig Pharmas ReActive (150 mg), der sammen med andre fine urter skaber et rigtig godt fundament for at blive smertefri, også selvom du måske har haft kroniske smerter i mange år. Pilebark, gurkemeje, ingefær og humle støtter hinanden udi at virke smertestillende og inflammationshæmmende.
Du finder også pilebarkens egenskaber i Sandvig Pharmas ReBuild, hvor den støtter blodgennemstrømningen og er inflammationshæmmende i forhold til opbygning af knogler.
På vandrørene kan vi høre, at der sikkert også kommer et produkt udelukkende med pilebarksekstrakt, og det venter vi med spænding på.
I et studie, hvor man kiggede på mængden af forskellige flavonoider og catechol til at reducere inflammation i blodkarvæggene (endothelceller), kunne man bekræfte, at det ikke kun er salicin, der kan virke inflammationshæmmende, men også andre aktive stoffer bidrager til virkningen.
Du skal vælge en god kvalitet
Flere studier viser, at der kan være store forskelle på, hvor pilen er vokset op og mængden af de aktive stoffer. Hold derfor øje med forskellige produkter med pilebark, og bed producenten om at redegøre for, om man har styr på kvaliteten, som blandt andet afspejler sig i mængden af salicin, og at det er et fuldspektrum-ekstrakt, så man sammen med salicin også får de andre aktive stoffer.
Lidt mere fagsnak
Pilebarkekstrakt har været anvendt i tusinder af år som et antiinflammatorisk, feberstillende og smertestillende middel. Der er udført et lille antal kliniske undersøgelser, som understøtter brugen af pilebarkekstrakter ved kroniske lænde- og ledsmerter og slidgigt.
Pilebarkekstrakter er også meget udbredt i sportspræstations- og vægttabsprodukter, formentlig på grund af den antiinflammatoriske og smertestillende virkning.
Forskellige in vitro- og dyreforsøg har vist, at den antiinflammatoriske aktivitet af pilebarkekstrakt er forbundet med nedregulering af inflammatoriske mediatorer, tumornekrosefaktor-α og nuklear faktor-kappa B. Selvom pilebarkekstrakter generelt er standardiserede i forhold til salicin, kan andre ingredienser i ekstrakterne, herunder andre salicylater samt polyfenoler og flavonoider, også spille en fremtrædende rolle i de terapeutiske virkninger. Skadelige virkninger synes at være minimale sammenlignet med ikke-steroide, anti-inflammatoriske lægemidler, herunder aspirin. Den primære grund til bekymring kan være allergiske reaktioner hos salicylat-følsomme individer.
Det ved man også om pilebarkekstrakt
Traditionelt har man altid haft fokus på pilebarkens evne til at øge blodgennemstrømning i al type væv, fjerne affaldsstoffer og derigennem hjælpe med at tilføre næringsstoffer, også ud til celler, der på alle måder kan lide under et immunforsvar, som af forskellige årsager belaster cellevæggene. Man kan se, at den rette pilebarkekstrakt er med til at regulere immunforsvaret, så det er lettere for cellerne og dermed for kroppen at komme gennem kroniske smerter eller få færre smerter undervejs i et sygdomsforløb.
Pilebark kan også hjælpe hævede led og ømme muskler.
Men der er andre årsager til, at pilebark i sin naturlige form, men dog ekstraheret, har den gode smertestillende effekt. For det viser sig med nutidig forskning, at det tilsyneladende ikke kun er salicin, der er årsag til, at man undgår smerter, det skyldes tilsyneladende også en række andre plantestoffer i pilearterne.
Med moderne metoder ved vi i dag, at blandt andet pilebarkekstrakten virker ved at hæmme inflammation, som for eksempel styres af en fedtsyre, der hedder arakidonsyre. Det lyder langhåret og svært, men læs roligt videre her.
OM SKRIBENTEN
MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati.
Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.